Byla "kauza" poslanecké kanceláře Ing. Hájka (ANO) na mimořádné zastupitelstvo?

4. 06. 2015 13:30:00
Pro někoho kauza, pro druhé divadlo pro veřejnost a neschopnost zastupitelů mezi sebou komunikovat. Bylo to opravdu na mediální kauzu a mimořádné ZM? Je opravdu spojení mezi poslancem Hájkem, Sileximem a revitalizací náměstí?

Na první pohled jsou pochybnosti o smluvních vztazích týkajících se pronájmu poslanecké kanceláře Ing. Josefa Hájka (ANO), který je rovněž v Orlové zastupitelem vážnou věcí - koho by také nezajímalo, proč má poslanec pronajatou kancelář přes prostředníka (fa Silexim), když by to mohlo být třeba levnější, přes vlastníka (Bytové družstvo Orlová). Na straně druhé, je způsob, jakým se opoziční zastupitelé rozhodli tento problém řešit.

Poslanec Hájek měl svůj „nešťastný“ výrok, že má kancelář v pronájmu od Družstva vysvětlit a také připojit omluvu za to, že údajně s místostarostkou v této věci lhali. Byl to opravdu Hájkův záměr nebo jen nešťastné slovíčkaření? Bylo zapotřebí kvůli tomu svolávat mimořádné zastupitelstvo a divadlo pro veřejnost? Nebo se vše dalo vyřešit v klidu u kulatého stolu?

V každém případě se do této kauzy šlo s velkou vervou a možná i s ambicemi. Kauza byla v Deníku i v Mladé frontě Dnes a bývalý radní Ing. Danělišyn s kolegou Dembickým (oba hnutí Město lidem), plnili touto kauzou téměř každý den svůj kontroverzní plátek orloviny a vyzývali na Facebooku občany, aby si tuto „zradu“ nenechali líbit.'

„Zveřejnili jsme text, ve kterém vyzýváme oba aktéry k odstoupení z jejich funkcí. Nenechejme si Orlovou ukrást!“ hlásali na své Facebookové stránce hnutí Město lidem. Toto prohlášení bych u mladého Filipa Dembického dokázal pochopit, ale aby se pod to podepsal i bývalý radní Danělišyn, který sedí na lavici obžalovaných v kauze ztráty 35 milionů korun městské společnosti SMO ?

Zastupitelstvo bylo sice usnášeníschopné, ale nikdo přesně nevěděl, jaké bude závěrečné usnesení resp. na čem se má zastupitelstvo dohodnout a co má vůbec odhlasovat.

Předkladatel, Mgr. Chlubna (Nezávislí) však na toto nedokázal najít pohotově odpověď. Tento dotaz zazněl na mimořádném zastupitelstvu pak ještě jednou.

Na zastupitelstvo dorazil téměř „kompletní tým“ jak Filip Dembický (Město lidem), tak i Petr Stach (Bytové družstvo) a Bohdan Svorník, tuto kauzu nastartoval již 29. 1. 2015 a 27. 4. 2015 s ní předstoupil na Zastupitelstvu. Co mne ale překvapilo, byla skutečnost, že se až na Petra Stacha nikdo další z výše uvedeného „týmu“ do diskuse nepřihlásil? Proč se Dembický nepřihlásil do rozpravy a psal radši on-line reportáž na orloviny s širokým úsměvem na tváři? Proč na zastupitelstvo nedorazil jeho kolega Danělišyn, který má jen svou pravdu a nic jiného na svůj kontroverzní plátek nepovolí, protože komentář buď smaže a nebo pro jistotu zakáže celou diskusi? Měli zde přece jedinečnou možnost přede všemi zastupiteli i občany, kteří přišli, vyzvat poslance a zastupitele Hájka i místostarostku Potyšovou k rezignaci, kterou požadovali přes svůj facebook. A proč se nepřihlásil pan Svorník?

Jediná aktivita, kterou jsem zpozoroval, byla ta, že si na chvíli přišel Dembický popovídat s komunisty a hned poté se o slovo přihlásila Marie Pustelníková (KSČM), která vznesla další dotaz na další dlouho omílané téma „kde má vlastně poslanec Hájek trvalé bydliště“. Náhoda? Pokud jí to napověděl právě Dembický, proč to neřekl sám?

Poslanec Hájek vše vysvětlil a uznal, že na zastupitelstvu informace o pronájmu své kanceláře podal nešikovně. Aby dokázal, že nečerpá víc peněž od daňových poplatníků, porovnal své náklady s kanceláří bývalé poslankyně Mgr. Jany Drastichové.

A co bylo dál? Dál už to bylo jako na kolotoči. Dohadování, vzájemné obviňování, že se slovíčkaří a obrací téma. Zkrátka, divadlo. A pokud opravdu existuje propojení mezi poslancem Ing. Hájkem (ANO), firmou Silexim a zakázkou na revitalizaci orlovského náměstí ... to ukáže až čas.

Úsměvné je, že výrok poslance Hájka, ve kterém projevuje lítost, že se zastupitelé v této kauze „spolčili“ s jedním neúspěšným orlovským hnutím, které nemá nic jiného na práci než psát lži, si na orloviny Dembický přibarvil podle svého „Hájek mluví o Město lidem“.

Co dodat závěrem. Celá tato kauza mohla být řešena v klidu a bez ostudy. Podle mého názoru, byla vytvořena účelově, aby zastínila daleko závažnější kauzy, jako např. probíhající soud s bývalým představenstvem SMO, kde je ve hře 35 milionů korun.

Čím lepším můžete zastínit svoji kauzu, za kterou možná půjdete do tepláků než tím, že vyvolám kauzu jinou.

DROZDÍK Petr
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Drozdík-Petr/567335770040353
Parlamentní listy: http://www.parlamentnilisty.cz/profily/Petr-DROZDIK-34548

Autor: Petr Drozdík | čtvrtek 4.6.2015 13:30 | karma článku: 7.42 | přečteno: 448x

Další články blogera

Petr Drozdík

Opravdu zvýší "Třicítka" bezpečnost ve městech?

Je volání po omezení rychlosti na 30km/h oprávněné nebo jen další bič na řidiče? Argumenty demonstrantů blokujících dopravu nejsou jednoznačné.

25.3.2023 v 12:44 | Karma článku: 16.42 | Přečteno: 440 | Diskuse

Petr Drozdík

Místo řešení důchodové reformy se opět jen žvaní

20 let se o důchodové reformě jen žvaní. Místo toho, aby se konečně něco začalo dělat a odvrátil se tak mezigenerační problém na který doplatí zejména dnešní třicátníci a čtyřicátníci, tak se dělají obstrukce.

3.3.2023 v 14:36 | Karma článku: 14.48 | Přečteno: 457 | Diskuse

Petr Drozdík

Drahé potraviny? Stát neměl nikdy připustit vznik kolosu, který jej bude mít po kontrolou.

Drahé potraviny, zdražování. To je v poslední dobou téma, které rezonuje českou společností. Co je ale důvodem takto drahých potravin a proč v sousedním Polsku na dočasnou dobu zavedli nulovou daň na potraviny?

17.2.2023 v 12:10 | Karma článku: 17.67 | Přečteno: 689 | Diskuse

Petr Drozdík

Otevřená výzva Andreji Babišovi k odchodu z české politiky

Andrej Babiš dal heslu "Pomáhat lidem" zcela jiný rozměr a proto si myslím, že v politice už nemá co dělat. Doufám, že se zachová jako chlap a že se nebude s odstupem času opět u odchodu z politiky vytáčet.

29.1.2023 v 16:48 | Karma článku: 25.06 | Přečteno: 724 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 49 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.95 | Přečteno: 491 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2303 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 649 | Diskuse
Počet článků 28 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 575

Patriot města Orlová ,místopředseda hnutí NEZ zakladatel internetového portálu eOrlová, organizátor Ukliďme Česko.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...