Orlované demonstroval za svou nemocnici

7. 07. 2018 12:02:15
27. 6 proběhla plánovaná demonstrace na protest proti nové koncepci zdravotnictví, která je pro orlovskou nemocnici likvidační. Jak už víme, že se netýká jen zrušení interny ale i ostatních oddělení.

Nejpozději do roku a půl by měla Orlová přijít o akutní péči.

S tím ale nesouhlasí nejen obyvatelé našeho města a jeho vedení, ale také sousední obce, které vyjádřili svou podporu i na svých webových stránkách.

"Určitě to míří ke snížení komfortu pro občany. Je i v našem zájmu, aby v Orlové ta nemocnice byla!" řekl v telefonickém rozhovoru starosta Rychvaldu, Ing. Ladislav Rosman. "Máme na tom zájem, my jako město máme pro občany senior taxi a tím nám jezdí občané jak do Bohumína i do orlovské nemocnice." doplnila Mgr. Šárka Kapková, starostka sousedního Rychvaldu.

Jak je vidět, v tomto boji nejsou orlováci sami a proti likvidačnímu plánu stojí téměř 60 tisíc obyvatel, kteří orlovskou nemocnici využívají! Jak jsem již na demonstraci uvedl, NESMÍME POLEVIT, demonstrace nesmí být prvním a zároveň posledním krokem, který proti tomuto arogantnímu plánu uděláme. Tak jak zástupci Kraje tvrdí, že to orlované nebudou mít za kvalitní péčí daleko, to samé můžeme říci i my. Karviná má dva špitály a jednu polikliniku - v Orlové nemůže být ani jedna nemocnice?

Apeluji znovu na všechny občany, sousedy - 16. července proběhne od 15:30 hod. mimořádné zastupitelstvo a to v Domě kultury - přijďte tam! 13. září proběhne Krajské zastupitelstvo v Ostravě. I tam by měli občané přijít a dát hlasitě najevo zastupitelům, že takhle s Orlovou NE!

Jen pro informaci 33 zastupitelů hlasovalo pro tento návrh, 14 zastupitelů se hlasování zdrželo a zbylých 8 krajských zastupitel ani nepřišlo na projednávání! Náš krajský zastupitel Tomáš Miczka (SPD-SPO) byl mezi chybějícími. Velmi by ne zajímalo, co měl tak důležitého na práci, že nepřišel bojovat za občany svého města - za své voliče!

I přes nepříznivé počasí se na malé náměstí "u Moravy" sešlo přes 500 občanů (patří jim můj velký dík - tito lidé mají můj respekt), kteří velmi emotivně skandovali za doprovodu transparentů odsuzujících kroky krajského zdravotního rady, Martina Gebauera.


Orlované zaplnili malé náměstí " Moravy"[/caption]

Ten svým projevem ale nenaplnil očekávání občanů. "Čekali jsme, že nám pan Gebauer odpoví na naše otázky, ne že bude omílat naučenou větu, kterou řekl v televizi." rozčiluje se jedna z účastnic včerejší demonstrace. Jeho vysvětlení nepřineslo žádné nové informace a dle hlasitého projevu negace demonstrujících vyplynulo, že se občané nenechají jen tak opít rohlíkem.

Perličkou bylo, když orlovskou nemocnici přirovnával k mladíkovi, který si opakovaně půjčuje od rodičů peníze, až nakonec peníze dojdou a přijde exekutor. Jeho výroky však orlovský zastupitel Petr Koláček (KSČM) označil jako lež.

"Lžou nám! Do dubna byla vyčíslena ztráta havířovské nemocnice na 10 milionů korun, karvinské - do které spadá i Orlová pak 11 milionů korun. Nechápe tedy, odkud Kraj vzal ztrátu orlovské nemocnice 30 milionů korun ?!"


A ředitel nemocnice Jiří Matěj? Ten sice na demonstraci byl přítomen, ale vystoupit před občany odmítl. celou dobu postával vedle náměstka a koukal do země. České televizi pak poskytl ve vysílání telefonický rozhovor, ve kterém řekl, že každá taková akce

(demonstrace) může něco změnit, "je to jednání mezi politiky, takže uvidíme, co ta jednání, pokud nějaká budou přinesou." V závěru pak uvedl, že pokud se jim nepodaří přesvědčit lékaře i ostatní personál (cca 150 zaměstnanců), aby přešli z Orlové do Karviné, tak to může daný projekt narušit. Pokud však půjde vše podle plánu, má Kraj na tomto projektu ušetřit 40 milionů korun, které hodlá investovat do nemocnic (redaktor ČT se záměrně ptal na karvinskou nemocnici a její další rozšíření)

S panem Gebauerem jsem měl možnost hovořit i osobně, sdělil mi pár informací, a to nejen k nemocnici, ale také kolem ZUŠ. Hned druhý den ráno jsem jej pro jistotu požádal přes Facebook, zda je ochoten to, co mi řekl na demonstraci, autorizovat. aby mne pak nikdo nemohl nařknout, že lžu, nebo že jsem si to vymyslel, či že si dělám politickou kampaň. Pan zdravotní rada mi na to jen odpověděl, že si nemyslí, že bych tohle měl někomu argumentovat.


Když jsem dokončil své vystoupení na demonstraci, přistoupil ke mě a řekl mi, že si dělám výbornou politickou kampaň. Rád bych na to řekl následující - to, že se rozhodl Kraj likvidovat orlovskou nemocnici zrovna před volbami, není mé rozhodnutí. Bojoval bych o ni a dělal stejné kroky i kdyby to před volbami nebylo, a to i v případě, kdybych se neucházel o post orlovského zastupitele. Orlováci mne dávno znají, ví, že dělám spoustu aktivit již delší dobu, ať už akci Ukliďme Česko - Ukliďme Orlovou, portál eOrlová.cz nebo se podílím na záchraně orlovské ZUŠ J. R. Míši(a to již přes dva roky).Dělám to, protože jsem přesvědčen, že je to správné, že by lidé měli bojovat o své město, že by měli být jeho patrioti a vytvářet aktivit, které mají společenský význam. Ale chápu, orlovskou lidušku mi už dříve předhazovali jako politickou kampaň.

Některé petiční archy byly odevzdány již dnes ráno, ty zbývající se posbírají koncem tohoto měsíce. Pak bude následovat jejich předání hejtmanovi. Už teď ale vím, že petici nepodepisovali jen orlované, svůj nesouhlas s přeměnou na mega LDN podepisovali i občané z Havířova, Bohumína a Karviné.

V závěru bych jen doplnil pár odkazů na média, která se o demonstraci a boj orlovanů za nemocnici zajímala. Na demonstraci dorazil např. štáb České televize, Polaru. a místní televize ITVO. Pro Primu či Novu nebyla zřejmě tato akce zajímavá. Z novinářů, kteří projevili zájem to pak byla ČTK, Český rozhlas a Deník.

Musím říci, že nebojujeme jen o nemocnici, ale i o orlovskou lidušku a celkově o budoucnost našeho města. Poslední roky jsou pro Orlovou velmi depresivní, lidé se chtějí stěhovat, jsou naštvaní, protože se neustále něco bourá, stěhuje a pro mladé rodiny s dětmi tady nic pomalu nezbude. Nenechme si z Orlové udělat sociální vesničku - Orlová má na to, se stát městem pro život, městem, do kterého se budou rodiny rády stěhovat a budou pyšní na to, že zde žijí. Já osobně se nehodlám ztotožnit s argumentem hejtmana že se "šetří tam kde se má a kde se musí."

Nejen já, ale i jiní jsou přesvědčení, že program Restart Moravskoslezského kraje, není určen pro Orlovou. Nevím jak se na to díváte Vy, ale proč se do Ostravy může vyjednat investice za téměř miliardu na výstavbu Černé kostky, Bílého stínu i nové koncertní síně a pro Orlovou není cca 30 milionů na opravu budovy současné ZUŠ J. R. Míši či na záchranu orlovské nemocnice? To až nám bude ouvej, tak nám žádná Černá kostka či Bílý stín nepomohou ... Stát nelze takto řídit, kdo určuje priority, do čeho investovat a do čeho ne?

Vážení občané, mí sousedé ... NEDEJTE SE! Bojujte! A nezapomeňte, 13. září zasedá Krajské zastupitelstvo ... pojďme jim společně říct do očí, že si nenecháme srát na hlavu.

DROZDÍK Petr

Autor: Petr Drozdík | sobota 7.7.2018 12:02 | karma článku: 11.93 | přečteno: 237x

Další články blogera

Petr Drozdík

Opravdu zvýší "Třicítka" bezpečnost ve městech?

Je volání po omezení rychlosti na 30km/h oprávněné nebo jen další bič na řidiče? Argumenty demonstrantů blokujících dopravu nejsou jednoznačné.

25.3.2023 v 12:44 | Karma článku: 16.42 | Přečteno: 440 | Diskuse

Petr Drozdík

Místo řešení důchodové reformy se opět jen žvaní

20 let se o důchodové reformě jen žvaní. Místo toho, aby se konečně něco začalo dělat a odvrátil se tak mezigenerační problém na který doplatí zejména dnešní třicátníci a čtyřicátníci, tak se dělají obstrukce.

3.3.2023 v 14:36 | Karma článku: 14.48 | Přečteno: 457 | Diskuse

Petr Drozdík

Drahé potraviny? Stát neměl nikdy připustit vznik kolosu, který jej bude mít po kontrolou.

Drahé potraviny, zdražování. To je v poslední dobou téma, které rezonuje českou společností. Co je ale důvodem takto drahých potravin a proč v sousedním Polsku na dočasnou dobu zavedli nulovou daň na potraviny?

17.2.2023 v 12:10 | Karma článku: 17.67 | Přečteno: 689 | Diskuse

Petr Drozdík

Otevřená výzva Andreji Babišovi k odchodu z české politiky

Andrej Babiš dal heslu "Pomáhat lidem" zcela jiný rozměr a proto si myslím, že v politice už nemá co dělat. Doufám, že se zachová jako chlap a že se nebude s odstupem času opět u odchodu z politiky vytáčet.

29.1.2023 v 16:48 | Karma článku: 25.06 | Přečteno: 724 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 79 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 10.81 | Přečteno: 298 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.60 | Přečteno: 227 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.41 | Přečteno: 639 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
Počet článků 28 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 575

Patriot města Orlová ,místopředseda hnutí NEZ zakladatel internetového portálu eOrlová, organizátor Ukliďme Česko.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...