Orlované vypískali Gebauera a symbolicky mu vrátili koblihu

17. 12. 2018 8:10:00
Tři plné zájezdové autobusy a další občané z Orlové přijeli 13. prosince na zasedání zastupitelstva Moravskoslezského kraje demonstrovat za svou nemocnici.

Stalo se tak v reakci na stále neutěšenou situaci kolem plánované optimalizace zdravotní péče, která se má výrazně dotknout orlovské nemocnice. Tu má podle plánů náměstka hejtmana pro zdravotnictví, MUDr. Martina GEBAUERA (ANO 2011) čekat stěhování lůžkové části do okolních nemocnic – převážně do Karviné. Personál nemocnice, občané i vedení města Orlová však v tomhle plánu vidí „likvidaci“ a snížení úrovně lékařské péče nejen pro občany města Orlová, ale spádově pro více jak 50 tisíc obyvatel Karvinska, kteří orlovskou nemocnici potřebují.

Náměstek GABAUER to však se současným ředitelem nemocnic – Ing. et Ing. Bc. Jiřím MATĚJEM MBAce (ANO 2011) vidí jinak a „snaží se“ občany přesvědčit, že k likvidaci nemocnice nedochází a nedojde, ba naopak, že zůstane zachována péče 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.

Posledním pokusem občany přesvědčit a zřejmě tak odvrátit plánovanou demonstraci učinili nočním výlepem plakátů, které ve velkém množství také házeli do poštovních schránek orlovanům. Naštvaní občané se však nedali „opít koblihou“ a na sociální sítě psali rozhořčené komentáře.

Hned jsem to strhnul a vyhodil! Taková drzost!“ psal jeden z mnoha. „Ve schránce jsem jich měla 12 kusů těch dopisů od Matěje a další leželi přímo na zemi před vchodem.“psala další naštvaná občanka. Dodnes nevím, zda byl výlep ohlášen a zda byl povolen.Jednotlivé body, které obsahovaly letáky jsou však zavádějící. Ohradil se proti tomu i současný starosta Orlové, Mgr. Miroslav CHLUBNA (Koalice Nezávislí Orlová a Změna pro lidi Orlová). Za mne alespoň k několika bodům viz níže:

1. Jsme a budeme tu pro Vás non-stop...
– jak toho chce pan ředitel docílit, když podle náměstka Gebauera chybí dostatek lékařů a sester a krom toho někteří „díky tomu“ slouží od pondělí do pátku – což sám kritizuje. Navíc lékaře, kterých je nedostatek ještě přesune do Karviné?! Jak to budou stíhat?

2. Interní a chirurgická ambulance – odborní lékaři budou k dispozici nepřetržitě.
– viz. výše ... navíc, pokud se přesune Interna do Karviné, který odborník bude nepřetržitě na ambulanci? Budou se střídat? Dojíždět mezi Orlovou a Karvinou? Při záchraně života jde mnohdy o vteřiny, místo operace tedy bude pacient ještě čekat na převoz do Karviné?

3. Když ambulantní lékař zjistí, že potřebuje pacient hospitalizaci, bude zdarma převezen do Karviné.
– pacient za převoz nikdy neplatil, není to tedy výhoda optimalizace, ale standard, který již funguje. A děje se tak i nyní, když v Orlové není místo pro pacienta. Navíc, když lékař v Karviné usoudí, že hospitalizace není nutná, sanitka jej zpět nepoveze! Pokud ano, kdo zaplatí náklady na sanitní převoz navíc? Stejně tak budou muset vlastní dopravou i příbuzní.

4. Díky lepšímu hospodaření budou možné větší investice do vybavení nemocnice.
– jaké vybavení má pan ředitel na mysli a do jaké části nemocnice, když už teď víme, že je v plánu koupit magnetickou rezonanci do Karviné. Karviná tak bude mít tyto přístroje dva!
– co konkrétně zlepší hospodaření, když naroste počet převozů pacientů? Co pan Matěj za své působení už udělal pro lepší hospodaření nemocnic?

5. Stojíme o všechny lékaře a zdravotní sestry, aby tu nadále byli pro vás.
– tím bych si nebyl tak jist. Lékaři i sestry odmítají přecházet jinam, tato optimalizace je tedy proti jejich vůli .

NAVÍC CO MNE NEJVÍC ZARÁŽÍ JE FAKT, ŽE PAN GEBAUER PŘIROVNÁVÁ NÁVŠTĚVU NEMOCNICE S NÁKUPEM V GLOBUSU! TO JE PROSÍM ARGUMENT LÉKAŘE!

Poslední kapkou bylo setkání s občany, na které zval výše uvedeným dopisem sám ředitel Matěj. Ani to však občany nepřesvědčilo o tom, že optimalizace je to, co všichni chceme. Záznam ze setkání je k dispozici zde. Stejně tak jako předchozí tisková konference Města Orlová, zde.

DEMONSTRACE

Orlované na zastupitelstvo vyrazili brzy ráno. Z Orlové odjížděly celkem 3 plné autobusy a lidé, kteří se nevešli jeli ještě vlastním vozem. Jeden autobus se nakonec ještě musel otočit a jet pro další skupinku lidí zpět do Orlové – až tak byl velký zájem.

U budovy Krajského úřadu už na nás čekala Policie, když však viděli, že je demonstrantů víc a víc, přijely pak ještě dva policejní vozy navíc. Možná očekávali že se to zvrtne, ale my jsme byli spořádaní a slušní občané.

Demonstrující přišli podpořit i orlovští politici a to včetně bývalého starosty Ing. Tomáše KUČI (ČSSD), který se shodou okolností stal novým krajským zastupitelem a šel na své první jednání.

Po chvíli dorazil i současný starosta, Mgr. Miroslav CHLUBNA (Koalice Nezávislí Orlová a Změna pro lidi Orlová). Toho dav vřele přivítal a skandoval „Ať žije starosta, ať žije starosta !“ Není divu, starosta potřebuje podporu občanů, protože jeho úkol není jednoduchý, ba naopak – stojí proti velkému politickému tlaku a pouze odvaha proti němu bojovat nestačí. Věřím a doufám, že jej i nadále budou tak silně podporovat i koaliční partneři. Na demonstraci jej přišli podpořit např. i zástupci orlovské SPD, KSČM, ČSSD (kromě Tomáše Kuči i Kamil Paloncy) a ODS (Martin Slivka).

Nakonec dorazil i sám náměstek GEBAUER (ANO 2011). Předstoupil před demonstrující dav a snažil se opakovat to, co již řekl snad tisíckrát. Ten jej ale nenechal říci v klidu jediného slova. Hulákal a skandoval. Lidé pískali a křičeli: „hamba!“ „fůj!“ „ostuda!“ a žádali, aby náměstek ze své funkce odstoupil. Záznam můžete zhlédnout opět díky naší městské televize zde.
Z jeho výrazu ve tváři bylo patrné, že ho demonstrující dav zaskočil, ostatně i jeho vystoupení na samotném zastupitelstvu bylo velmi nervozní. Snad ale pochopil, že navzdory jeho úsilí se orlované nedají.

ZASTUPITELSTVO

Rád bych zde zmínil velký dík krajskému zastupiteli za SPD, Mgr. Lubomíru VOLNÉMU, který měl jednak hned z počátku snahu o změnu pořadí programu krajského zastupitelstva. Orlovská nemocnice byla totiž v pořadí až osmá a s ohledem na předchozí body by se dostala na řadu až odpoledne. Chtěl tak učinit proto, aby občané nemuseli stát venku několik hodin v mrazivém počasí.

Bohužel zástupci ANO 2011, ODS a KDU-ČSL hlasovali proti. Patrně spoléhali na to, že dav do odpoledne nevydrží čekat. Na propagačních materiálech k demonstraci totiž byla informace, že bude končit v 10. Většina z demonstrujících tedy naštvaně odjela, ti co byli autem, resp. měli volno a mohli zůstat – zůstali.

Výbornou obhajobu měl nachystanou i bývalý orlovský starosta, Ing. Tomáš KUČA (ČSSD), kterému patří také velký dík. Vyzdvihl tam bohatou minulost naší nemocnice i její dobré jméno a pověst.

Bylo zřejmé, že názory jednotlivých krajských zastupitelů byly rozporuplné. Každý měl informace o „optimalizaci“ jiné, stejně tomu tak bylo i v informovanosti týkající se „pracovní skupiny“ kterou nechal kraj sestavit. Na to pak ještě jednou reagoval Lubomír VOLNÝ (SPD), který předložil návrh na usnesení na šestiměsíční moratorium, do 30.6.2019, na jakékoliv zásahy do stávajícího stavu nemocnice v Orlové (Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj pracoviště Orlová).

Chtěl tak docílit toho, že v průběhu tohoto moratoria bude krajskou radou prodloužena činnost pracovní skupiny, a schůzky této skupiny by nově byly veřejné. Po jednání předsedů klubů pak výše uvedené bylo nahrazeno společným usnesením, že o nemocnici rozhodne veřejně celé zastupitelstvo, nikoliv pouze rada kraje. S tím, že ředitel nemocnice Jiří Matěj předloží do konce února detailní a ucelený návrh, jakým budou změny na orlovském pracovišti nemocnice Karviná-Ráj probíhat. Vyjádření členů Petičního výboru si můžete přečíst zde.

Rozhořčení občané, kteří museli z jednání zastupitelstva nakonec odejít nechali náměstkovi Gebauerovi a hejtmanovi Vondrákovi vzkaz v podobě koblihy.

Podepsali se na papírový tácek a jeden z nich pak koblihu přišel symbolicky vrátit. Vyjádřili tak nespokojenost s kroky, které činí.

ZÁVĚREM

Boj o orlovskou nemocnici nekončí. Já sám jsem v obavách, co konkrétně na nás ještě pánové Gebauer a Matěj chystají. Jedno je však jisté. Orlované svou nemocnici nedají a budou bojovat dál.

Věřím, že i kdyby jsme byli nucení jet demonstrovat před budovu ministerstva zdravotnictví, tak jak jsem to psal ministrovi Vojtěchovi – tak to skutečně orlované udělají.

Pokud přece jenom budou tlačit optimalizaci nemocnice orlová „na sílu“ může nastat velmi složitá situace a to ta, že lékaři ani sestry nepřejdou ani do Karviné, ani do Havířova a nebudou ani v Orlové.

Vzhledem k tomu, že je sester a lékařů nedostatek – jiné nemocnice po nich sáhnou velmi rychle. Nastane tedy stav, kdy nebude zajištěna dostatečná péče pro pacienty na celém Karvinsku.

DROZDÍK Petr

Autor: Petr Drozdík | pondělí 17.12.2018 8:10 | karma článku: 13.14 | přečteno: 774x

Další články blogera

Petr Drozdík

Opravdu zvýší "Třicítka" bezpečnost ve městech?

Je volání po omezení rychlosti na 30km/h oprávněné nebo jen další bič na řidiče? Argumenty demonstrantů blokujících dopravu nejsou jednoznačné.

25.3.2023 v 12:44 | Karma článku: 16.42 | Přečteno: 440 | Diskuse

Petr Drozdík

Místo řešení důchodové reformy se opět jen žvaní

20 let se o důchodové reformě jen žvaní. Místo toho, aby se konečně něco začalo dělat a odvrátil se tak mezigenerační problém na který doplatí zejména dnešní třicátníci a čtyřicátníci, tak se dělají obstrukce.

3.3.2023 v 14:36 | Karma článku: 14.48 | Přečteno: 457 | Diskuse

Petr Drozdík

Drahé potraviny? Stát neměl nikdy připustit vznik kolosu, který jej bude mít po kontrolou.

Drahé potraviny, zdražování. To je v poslední dobou téma, které rezonuje českou společností. Co je ale důvodem takto drahých potravin a proč v sousedním Polsku na dočasnou dobu zavedli nulovou daň na potraviny?

17.2.2023 v 12:10 | Karma článku: 17.67 | Přečteno: 689 | Diskuse

Petr Drozdík

Otevřená výzva Andreji Babišovi k odchodu z české politiky

Andrej Babiš dal heslu "Pomáhat lidem" zcela jiný rozměr a proto si myslím, že v politice už nemá co dělat. Doufám, že se zachová jako chlap a že se nebude s odstupem času opět u odchodu z politiky vytáčet.

29.1.2023 v 16:48 | Karma článku: 25.06 | Přečteno: 724 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 8.22 | Přečteno: 238 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 41.82 | Přečteno: 2513 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.41 | Přečteno: 136 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.23 | Přečteno: 420 | Diskuse

Jiří Paroubek

Chce vláda řídit zemi jen pomocí kampaní?

Andrej Babiš se dopustil jisté neobratnosti, když se v reakci na nechutné obvinění ze strany ministra Lipavského, že je pro zemi „bezpečnostním rizikem“, dožadoval základních informací o politickém oponentovi.

22.3.2024 v 15:46 | Karma článku: 29.39 | Přečteno: 617 | Diskuse
Počet článků 28 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 575

Patriot města Orlová ,místopředseda hnutí NEZ zakladatel internetového portálu eOrlová, organizátor Ukliďme Česko.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...